FAQ sobre el Fòrum

per admin

Coneix en profunditat el Fòrum


Una societat civil rural, proactiva, conscient i motivada. Disposada a fer pressió per aconseguir els seus drets de ciutadania.

Missió, valors i objectius. Què volem?

La Nova Ruralitat és una forma de llegir i entendre una ruralitat actual, en clau de present, viva i activa, innovadora i amb futur. Una ruralitat marcada per un entorn específic, sovint desfavorable, però amb persones d’allò més actuals i transformadores en les seues feines i en les seues vivències.

El despoblament no és una característica pròpia de la ruralitat. No és un fenomen inherent a la ruralitat, ni és una malaltia congènita. En realitat, és un problema induït per un mal govern del territori.

Des del Fòrum considerem imprescindible que es restituïsca una mínima igualtat de condicions, Reconèixer el dret de ciutadania dels territoris rurals és just el contrari de donar-los un tracte de favor. És deixar d’aplicar una discriminació negativa. És restablir un tracte igual on ara és desigual.


La nostra història

De l’afirmació d’una Nova Ruralitat el 2016 a la fundació del Fòrum el 2019.

I Jornades d’afirmació de la Nova Ruralitat

Parlàvem de com la ruralitat real i la imatge socialment i políticament dominant de la ruralitat no eren coincidents. Aquest desajust entre imatge i realitat resulta perjudicial per a la ruralia que veu com molts projectes interessants i innovadors van a parar a centres urbans si els seus promotors cauen en el parany de creure que no és possible portar-los endavant en un espai rural. Resulta nefast especialment, perquè molts i moltes joves qualificades i preparades han sucumbit a aquesta ideologia tan difosa socialment.

Consulta les I Jornades

Amb aquestes jornades de treball que, potser pel seu simbolisme, celebrem ben a la vora de la via Augusta que ens comunicava amb Roma, pretenem encetar un camí que tots plegats hauríem de recórrer, per llevar-li portes al camp, llevar-li els entrebancs mentals i ideològics que tant refrenen i constrenyent les legítimes aspiracions de desenvolupament dels espais rurals.

II Jornades d’afirmació de la Nova Ruralitat

Vam centrar el focus de les anàlisis en les pràctiques culturals realment existents als espais rurals. Es tractava de reflexionar sobre quina mena de consum cultural li toca fer al medi rural i en quina mida pot ser (o continuar sent) una població productora de continguts i de productes culturals.

Consulta les II Jornades

La ruralidad emerge por el sentido, por ese sentido que se construye desde la urdimbre de las cosas que suceden, desde los problemas que aparecen (y no sobre la mera selección de problemas sobre los que gusta actuar), y sobre las expectativas de sus habitantes. Situar la ruralidad, no es tarea fácil, las jornadas han transitado por otras fórmulas de exposición, con su pizca de irreverencia, que han permitido deconstruir, fragmentar como hace la postvanguardia, las miradas. En un giro copernicano nos hemos desubicado mientras situábamos a la ruralidad.

III Jornades d’afirmació de la Nova Ruralitat

En aquesta edició ens hem centrat en l’anàlisi de les polítiques de despoblament, sovint invisibles, amagades i també aparentment inconscients i benintencionades. Ens toca ara anar desvetllant quins són els ressorts que produeixen el despoblament i sobre els que es pot actuar.

Consulta les III Jornades

La Nova ruralitat és una forma de llegir i entendre una ruralitat actual, en clau de present, viva i activa, innovadora i amb futur. Una ruralitat marcada per un entorn específic, sovint desfavorable, però amb persones d’allò més actuals i transformadores en les seues feines i en les seues vivències.

IV Jornades de la Nova Ruralitat

Les IV Jornades van abordar debats al voltant de diferents àmbits de treball dels Fòrum: educació i formació, medicina rural, i transport i comunicació. A la trobada també es va presentar la nova web i un nou manifest, i es va aprofundir sobre experiències referents com són “Proyecto pueblos vivos” de la comarca aragonesa de Somontano, de l’Associació de Micropobles de Catalunya i de les Highlands d’Escòcia.

IV Jornades

Una de les crides que s’ha fet en les darreres jornades de la Nova Ruralitat, celebrades a Benlloc a principis de febrer, per les més de 200 persones assistents ha estat «ja n’hi ha prou d’estudiar-nos, ara exigim que se’ns escolte». És com dir «nosaltres ja tenim consciència pròpia, ara l’heu de tenir vosaltres».

El naixement del Fòrum

En el marc del les III Jornades de la Nova Ruralitat i fruït d’un procés de reflexió – acció col·lectiu naix el Fòrum de la Nova Ruralitat el juny del 2019. Amb la participació conjunta de destacats membres de la Sociologia Rural provinents de diverses universitats públiques espanyoles i d’un bon grapat de persones dels pobles rurals de les comarques castellonenques compromeses amb l’esdevenir del medi rural.

Com funcionem?


Contacta


Tens alguna pregunta, un comentari? Voleu col·laborar d’alguna manera?
Tens alguna cosa agradable de dir? Ens encantaria escoltar-te!
Dispara el teu missatge a continuació i segur que et contestarem tan aviat com puguem. Gràcies!

    Traduir »