V Jornades. Benlloc, 24 de setembre i 26 i 27 de novembre 2021
LA RURALITAT QUE NECESSITEM
Enguany en les V Jornades de la Nova Ruralitat ens centrem en el paper que la ruralitat assumirà en el context de la crisi energètica que s’esdevé. En un marc de l’inici de la fi de l’energia fòssil barata, ens plantegem si les societats rurals poden eixir reforçades perquè tenen l’oportunitat de significar-se com un espai de producció, vida, treball i oci propis. O, pel contrari, si aquesta escassessa farà que tots
els recursos disponibles es destinen a les aglomeracions urbanes deixant fora de joc a la ruralitat de manera pràcticament definitiva. És evident que, al marge de que les dinàmiques pròpies del sistema conduisquen cap al col·lapse, l’acció social i la política poden intervenir en el procés per reconduir-lo d’alguna forma:
Quan i com seguir les Jornades?
La inscripció a les Jornades és gratuïta i les persones participants tan sols han d’assumir el cost dels dinars o l’allotjament en cas de voler-ne.
24 DE SETEMBRE
SESSIÓ DE TREBALL PREJORNADES
Presencial: Auditori de Benlloc.
26 i 27 DE NOVEMBRE
V JORNADES
Presencial: Auditori Benlloc.
Seguiment en directe:
27 DE NOVEMBRE:
26 DE NOVEMBRE:
PROGRAMA
SESSIÓ DE TREBALL PREJORNADES 24 DE SETEMBRE
JORNADA PRESENCIAL 26 DE NOVEMBRE
JORNADA PRESENCIAL 27 DE NOVEMBRE
On se celebren les Jornades?
Un any més l’Auditori de Benlloc acull les V Jornades de la nova ruralitat.
L’Auditori està composat per una sala amb 185 places, i de 4 aules equipades per a funcions docents, amb sistema d’àudio i d’il·luminació així com de projecció a pantalla de 5×4 metres.
Carrer del Mestre Ortega nº6.
Benlloc. Castelló. CP 12181
Busques on dormir?
Si busques on dormir, tens una variada oferta d’allotjaments en els diferents municipis de la Plana de l’Arc: Cabanes, Benlloc, Les Coves de Vinromà, Vall d’Alba, Vilafamès, La Torre d’en Doménec i Vilanova d’Alcolea.
Ponents temàtics:
ANTONIO TURIEL
Científic i divulgador llicenciat en Física i Matemàtiques i doctor en Física Teòrica per la Universitat Autònoma de Madrid. Treballa com investigador científic a l’Institut de Ciències de la Mar del CSIC. És conegut en la seua faceta de divulgador científic, tasca que realitza a través del seu bloc The Oil Crash, en el qual toca temes sobre l’esgotament dels recursos convencionals de combustibles fòssils, com el pic del petroli i les seues possibles implicacions a escala mundial i també sobre l’economia i societat espanyola.
CARLOS TAIBO
Escriptor, editor i professor titular de Ciència Política i de l’Administració a la Universitat Autònoma de Madrid. Entre els seus últims llibres destaca Ante el colapso. Por la autogestión y por el apoyo mutuo (Los Libros de la Catarata, 2019) i Colapso. Capitalismo terminal, transición ecosocial, ecofascismo (Los Libros de la Catarata, 2020), Decrecimiento (Alianza Editorial, 2021).
CAROLYN STELL
Arquitecta, professora i escriptora, Stell investiga la vida interior de les ciutats i tracta de desenvolupar un enfocament del disseny urbà que tingue en compte les rutines que donen forma a les ciutats i la manera en què les habitem. Steel ha dirigit estudis de disseny a la London School of Economics, la London Metropolitan University i la Universitat de Cambridge. The Ecologist Magazine la va presentar com «una de les deu majors visionàries de segle XXI» del Regne Unit.
MARINA REQUENA
Doctora en Sociologia per la Universitat de València (2016), Llicenciada en Sociologia (2008) i Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública (2008), ha treballat com Investigadora en Formació en l’ERI de Sostenibilitat i al Departament de Sociologia i Antropologia Social (2012-2016) gràcies al programa predoctoral FPU de el Ministeri d’Educació. Actualment exerceix de professora a la Universitat Jaume I.
JAIME IZQUIERDO
Geòleg i escriptor asturià defensor dels valors i la conservació de la vida al món rural i de la natura, preocupat per la seua conflictiva coexistència amb el nou món urbà, com exhibeix repetidament en tota la seua obra. Es va llicenciar en Geologia a la Universitat d’Oviedo. Posteriorment ha desenvolupat la seua carrera professional fonamentalment treballant per al Govern del Principat d’Astúries i els ajuntaments de Llanes i Langreo, sempre en àrees relacionades amb el Medi Ambient i la gestió i conservació dels recursos naturals.
PATRICIA GARCIA
Propietària del ‘coliving’ Laguna del Villardón, Garcia té entre els seus principals objectius una de les principals mancances per combatre el despoblament: “salvar aquesta bretxa que hi ha de la ciutat al camp, on no trobes un lloc on viure”. A més, Patricia García és la fundadora d’ANCYCO (Asociación Nacional de Coliving y Coworking) que aglutina aquest tipus d’allotjaments i, a més, acaba de posar en marxa el projecte www.ruralmind.online
PABLO MARCO
Professor de la Universitat Jaume I i tècnic superior en automoció, és autor de diverses obres sobre la mobilitat en transport públic a les comarques de Castelló, com ara Història del transport col·lectiu de viatgers per carretera a la província o Transport públic i despoblació en el medi rural: el cas de l’interior castellonenc.
IVAN MURRAY
Les seues línies de recerca s’emmarquen en la perspectiva de la geografia crítica, vinculant l’anàlisi des de l’economia política, l’ecologia política i l’economia ecològica. Entre les seues publicacions podem destacar: Capitalismo y turismo en España. Del ‘milagro económico’ a la ‘gran crisis’ (2015); Turistificación global. Perspectivas
críticas en turismo (2019).
ISA ÁLVAREZ
Educadora i agroecòloga de professió. En els últims 15 anys enredada en l’activisme i el treball per la sobirania alimentària i l’agroecologia des de la formació i la investigació, incidint en la incorporació de la perspectiva feminista en tot aquest treball. A nivell més local sóc part de la Coordinació Baladre de Lluites contra l’exclusió social, de l’Àrea d’agroecologia d’Ecologistes en Acció a nivell estatal i de Ekologistak Martxan Araba. A nivell més global sóc vicepresidenta i responsable de incidència política de la Xarxa URGENCI.
PERSPECTIVA DE GÈNERE
S’ha de remarcar que entre les persones que presenten treballs s’ha buscat cert equilibri de gènere (5 homes i 4 dones). Si s’amplia en nombre de ponents es seguirà el criteri de gènere per compensar o invertir el desequilibri que actualment n’hi ha.
PERSPECTIVA TERRITORIAL
Tot i que les Jornades tenen un marcat caràcter local, la seua vocació és global. Des d’aquesta perspectiva enguany s’han incorporat ponents de l’Estat Espanyol i també europees. Es considera essencial aconseguir una visió global dels problemes de la ruralitat, tot i que les expressions varien en cada espai local.
PERSPECTIVA CULTURAL
L’idioma de les Jornades és el valencià, que és llengua vehicular i d’expressió per defecte. tanmateix a les jornades d’enguany n’hi haurà presència de l’anglès i del castellà. Per al cas de l’anglès es comptarà amb traducció simultània.
PARTICIPACIÓ CIUTADANA
El format de les Jornades es basa en el treball d’anàlisi i confrontació d’idees entre persones expertes i persones de la societat civil. La seua metodologia intenta posar en un pla de major igualtat les persones expertes amb les persones que voluntàriament assumeixen un treball previ d’anàlisi de les perspectives de les primeres.
TRANSFERÈNCIA DE CONEIXEMENTS
Les Jornades estan concebudes com un instrument de transferència de coneixements en ambdós sentits, de la ciència cap a la perspectiva ciutadana i a l’inrevés.
El seu format està condicionat a elevar les possibilitat d’interracció fructífera entre ciutadania i persones ponents.
Comité organitzador
- Juan Luis Anglès Monroig
- Artur Aparici Castillo
- Tesa Giner García
- Xavier Ginés Sánchez
- Albert López Monfort
- Jordi Marín i Monfort
- Nel·lo Monfort Lázaro
- Vicent Querol Vicente
- Àlex Vilanova Pla
Comité científic
- Luis Camarero Rioja -President- (UNED)
- Artur Aparici Castillo (UJI)
- Eladio Arnalte (UPV)
- Margarita Brugarolas (UMH)
- Jaime Escribano (UV)
- Javier Esparcia (UV)
- Elisabete Figueiredo (Universitat d’Aveiro, Portugal)
- José María García Álvarez-Coque (UPV)
- Xavier Ginés Sánchez (UJI)
- Manuel González Fernández (UPO)
- Xesús Lage (Universidade de Vigo)
- Antonio Martínez Puche (UA)
- Jesús Oliva (UPN)
- Dionisio Ortiz (UPV)
- Vicent A. Querol (UJI)
- Mª Jesús Rivera Escribano (UPV/EHU)
- Rosario Sampedro (UVA)