Article del Fôrum de la Nova Ruralitat per a la revista SAÓ
En som moltes les persones preocupades pel present de la ruralitat i moltes també que estem compromeses en la seua millora. Potser per això som gent a qui ens encantaria disposar d’una bola de cristall que ens mostrara la situació en què es trobaran els nostres pobles d’avui en vint anys. Fins ara, eren els estudis de prospectiva els encarregats de fer aquesta feina.
La prospectiva es defineix com un «conjunt sistematitzat de conjectures sobre l’evolució futura de la humanitat, fetes amb la finalitat de preveure els canvis que s’esdevindran i de preparar-s’hi amb unes actuacions congruents». Encara no fa massa temps que aquesta disciplina ha estat una ferramenta molt útil per a empreses, institucions i governs. De fet, qui no voldria disposar de bona informació sobre el futur? Saber què passarà en aquells camps que més ens interessen o afecten, com ara la salut, el treball, l’educació… Conéixer amb prou certesa per on anirà el món, ni que siga aproximadament, i així poder esbrinar amb quins reptes es trobaran els nostres fills i filles i en quina mena de món hauran de viure.
Dissortadament, els estudis de prospectiva passen per un mal moment. La seua credibilitat està en hores baixes. La baixa fiabilitat és deguda al fet que en tota prospectiva de futur hi ha el condicionant de la clàusula ceteris paribus, una expressió llatina que es podria traduir per ʽsi els factors que condicionen la realitat actual continuen igual com ara’. Si aquestes circumstàncies canvien, la previsió deixa de ser fiable, i es pot ben dir que el moment actual del món occidental —i del món sencer, caldria dir— és de tal incertesa que ningú pot avalar que aquesta clàusula es complirà.
Són diverses les causes d’aquesta angoixant incertesa, però en destacarem les principals:
Llegiu tot l’article a la revista Saó: https://revistasao.cat/el-futur-de-la-ruralitat-en-un-context-socioeconomic-incert/