Acaba de ser publicat el llibre “Experiències de mobilització del coneixement” per part del programa d’Extensió Universitària de l’UJI.
El llibre és un recull de 4 experiències de mobilitzaciuó del coneixement que s’han desenvolupat en 2021 a les comarques del nord del País Valencià, de la mà de la Xarxa Experta.
Els projectes de Mobilització del Coneixement impliquen tres agents perquè operen coordinadament en la ruralitat fent emergir problemes i aportant idees per contribuir a la seua solució. Els primers són, no cal dir-ho, les comunitats locals, que troben un espai adient per a la reflexió sobre les problemàtiques que s’aborden en cada projecte. Els segons són els equips investigadors de l’UJI i els professionals formats a la nostra casa, que tornen la mirada experta cap al territori rural de forma que posen el seu coneixement a disposició de l’anàlisi científic dels temes d’interés per a la comunitat local. Finalment, hi ha la Xarxa Experta, un grup de professionals del desenvolupament local que destaquen per la seua experiència i que estan coordinats pel Programa d’Extensió Universitària de l’UJI. Aquests tenen la missió d’identificar possibles intervencions en el territori, fer tasques de seguiment i coordinació dels projectes, i supervisar els treballs dels equips de dinamització que treballen sobre el terreny.
Tot plegat es tracta de fer emergir coneixement en el nostre territori rural que contribuïsca a enfortir la seua resiliència davant d’escenaris presents i futurs on la incertesa pot fer descarrilar projectes vitals personals i projectes comunitaris de poble que són necessaris per ells mateixos i perquè el conjunt del territori tinga a mà respostes potents a aquests futurs incerts.
Aquesta publicació plasma els 4 primers projectes que s’han posat en marxa de forma experimental. Tots ells han aportat claus per entendre problemàtiques relacionades amb l’escassesa d’habitatge, la fugida dels joves, les noves formes de generació i distribució de l’energia o la recuperació de l’agricultura basant-se en la sostenibilitat. Les aportacions dels i de les autores dels capítols il·lustren molt bé el seu rol en aquestes iniciatives i, tot plegat, fan veure el profit que té posar en comunió les comunitats locals amb l’acadèmia.