El veinatge de Xodos serà el primer que realitzarà la devolució de la primera recollida de pràctiques socials i econòmiques rurals. I ho farà de la mà dels i de les protagonistes amb les seues intervencions en format entrevista que serà conduïda per part del grup d’experts que estan treballant les dinàmiques.
A més de retornar els coneixements que van transmetre amb el primer taller, en aquesta ocasió, els assistents podran ser coneixedors de les pràctiques que han destacat veïns d’altres localitats com Forcall, la Vall d’Alba o Teresa. En aquesta ocasió, també tornarà a tenir la possibilitat d’asenyalar més pràctiques interessants del propi poble.
Finalment el taller intentarà dibuixar una definició de “veí o veïna modèlic” . La intenció acadèmica d’aquesta fase és recollir imaginaris d’èxit social alternatius als predominants en el món urbà i posteriorment analitzar quines són les seues característiques.
Aquests tallers s’emmarquen en el projecte anual de mobilització del coneixements que realitza l’Aula de la Nova Ruralitat Jaume I-Diputació, amb què col·labora el Fòrum de la Nova Ruralitat i el programa d’Extensió Universitària.